5 vragen aan een tekstschrijver

 

Mensen stellen mij heel regelmatig bepaalde vragen over mijn werk als tekstschrijver. Ik heb deze vragen voor je op een rij gezet!
 

Klopt het romantische beeld van de copywriter? Je weet wel, dat tafereel van gezellig in een café te zitten schrijven?

Voor mij persoonlijk niet. Ik zit het liefste gewoon thuis te schrijven, meestal zelfs ‘saai’ achter de pc. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. Sterker nog: ik zou niet weten waarom het niet mogelijk zou zijn om overal te schrijven waar je een beetje fijn kan zitten. Om die reden sleep ik tegenwoordig mijn laptop ook overal mee naartoe. In plaats van ergens te moeten wachten, kan ik nu alvast wat werken.

Waarom werd je tekstschrijver? Hoe kwam je aan je eerste opdrachten?

Hoe ik hierin ben gerold is het typische verhaal: ik heb altijd graag geschreven. Ik ben vanzelf steeds vaker voor anderen gaan schrijven en besloot op een gegeven moment dat ik er dan ook wel mijn beroep van kon maken. ?

Mijn eerste opdrachten kwamen dus haast vanzelf. In veel gevallen was ik reeds bezig met hun website en kwamen de teksten er ook bij.

Schrijf je enkel teksten voor een bepaalde doelgroep?

Nee, ik ben niet op iets / iemand gericht, ik zie mezelf als behoorlijk allround. Ook het werk dat ik doe – en de klanten waarvoor ik het doe – is behoorlijk afwisselend. Branchegebonden ben ik zeker niet. Ik vind het net leuk om over allerlei verschillende onderwerpen te schrijven. Research doen vind ik nooit een probleem. Ook mijn blogs hebben flink uiteenlopende onderwerpen.

Heb je hiervoor een opleiding gevolgd? Welke opleidingen vind jij nuttig?

Ik heb een aantal thuisstudies over copywriting gedaan en daarnaast nog een opleiding journalistiek gevolgd. Ook erg nuttig. Ik merk dat je vaak toch begint met een soort van interview en dan is het fijn dat je ook die technieken geleerd hebt. En verder is het in mijn ogen ontzettend belangrijk om je in te lezen in SEO, als je ook webteksten wilt schrijven. Enkele andere aanraders, die minder belangrijk zijn, maar zeker wel een voorsprong geven, zijn:

  • Je inlezen in marketing. Je krijgt er hoe dan ook mee te maken.
  • Deze geldt wederom enkel als je eveneens websteksten gaat schrijven: een beetje basiskennis van wat er op een website zeker niet hoort te ontbreken, ook wettelijk gezien.
  • Enige basiskennis van menselijk gedrag / psychologie / lichaamstaal. Het helpt je in je interviews en intakes, maar ook in het schrijven van dé ideale tekst.

Wat zijn, volgens jou, onmisbare eigenschappen voor een copywriter?

Flexibiliteit. Zonder meer een eigenschap die elke zelfstandige tot op zekere hoogte moet hebben, maar met een creatief beroep is het, in mijn ogen, nog belangrijker. En inlevingsvermogen. Je moet je toch op z’n minst enigszins kunnen verplaatsten in anderen.

 

Heb jij nog bepaalde vragen over mijn werk als tekstschrijver? Neem contact op, ik geef je graag een antwoord.

 

Tekstschrijver in De Peel

 

 

Geplaatst in Geen categorie.