Yoast zal het weten!

Dit keer wil ik het graag hebben over Yoast! Yoast is een WordPress plugin en naar mijn mening (en niet alleen die van mij 😉 ) zelfs een van de belangrijkste.

Wat doet Yoast?

Yoast is een seo-plugin. Hij helpt dus om jouw pagina’s te optimaliseren voor zoekmachines. Zo kan je hier bijvoorbeeld een snippetvoorstelling instellen. Dit is een samenvatting van je pagina, die getoond wordt bij Google. Maar hij checkt ook of je tekst goed leesbaar is. Daarbij kijkt hij onder andere naar de lengte van je tekst en paragrafen, maar bijvoorbeeld ook of je voldoende gebruik maakt van signaalwoorden en niet te veel zinnen in de lijdende vorm hebt staan.

Focustrefwoord

Daarnaast kan je een focustrefwoord instellen. Het focustrefwoord is het woord waarop je gevonden wil worden bij zoekmachines. Yoast laat je ook meteen weten of jouw focustrefwoord voldoende voorkomt in je tekst en of je het al eerder gebruikte.

Tip: kies voor je focustrefwoord een woord waarop je weet dat mensen zoeken. Een woord als ‘hippopotomonstrosesquippedaliofobie’ zal vast niet door veel andere websitehouders gebruikt worden, de kans dat je toekomstige klant hierop zoekt is ook niet zo heel groot. Brengt me wel bij mijn volgende punt: bij voorkeur kies je een woord dat niet zo super vaak wordt gebruikt door anderen, anders is de kans groot dat het je nog niet heel erg helpt om hoger te komen bij Google.

Foto’s

Yoast zal ook gaan zeuren als je geen foto’s gebruikt. En als je wel foto’s gebruikt, maar ze niet voorziet van een alt met het focustrefwoord. Kies dus bijvoorbeeld bij een foto van een duif, op een pagina met focustrefwoord ‘post’, de alternatieve naam ‘post – duif’.
Een alternatieve naam kan je overigens erg makkelijk instellen:

  • Klik op je foto.
  • Klik op het potloodje.
  • Vul de alternatieve tekst in.

Yoast - seo

 

En wat weet Yoast verder?

Yoast zal eveneens aangeven dat het wenselijk is om interne- en externe links te hebben. Interne links zijn links naar een andere pagina, binnen je eigen website. Een externe link, is een link naar een pagina op een andere website.

Verder kan je onder andere nog dingen instellen die specifiek op Facebook gericht zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een andere foto instellen of een andere snippet.

Ga vooral een keer kijken naar wat Yoast allemaal kan. Loop je ergens tegenaan of heb je nog vragen? Neem contact op, ik help je graag verder!

 

Geplaatst in Geen categorie.